Skip to main content

Robotika

Simbioza človeka in stroja: od industrijske do humanoidne robotike in njihovega vpliva na sodobno družbo

Razvoj tehnologij: uvod v 21. stoletje

Napredovanje simbioze med človekom in strojem

Nove tehnologije na začetku 21. stoletja omogočajo vedno večjo stopnjo simbioze med človekom in strojem. Danes najbrž nihče več ne dvomi, da živimo v času, ko roboti postajajo del našega vsakdanjega življenja.

Razsežnosti robotike

Interdisciplinarnost in evolucija discipline

V osnovi je robotika interdisciplinarna znanstvena disciplina, ki predstavlja široko področje znanj in ključne razvojne usmeritve na različnih znanstvenih področjih. Lahko rečemo, da je robotika v ožjem smislu zaradi hitrega razvoja znanosti in novih tehnologij, predvsem pa uporabnosti na mnogih novih področjih, že zdavnaj presegla svoj izvorni pomen.

Novo poglavje v robotiki

Optimizacija gospodarskih koristi

Ena izmed pomembnih robotskih smeri v sodobni družbi je tudi razvoj družabne in humanoidne robotike. Humanoidni roboti so človeku podobni stroji – roboti. Industrijski roboti predstavljajo kapitalistični inženiring optimizacije gospodarskih koristi, medtem ko humanidni roboti predstavljajo novo vsebino in dodano vrednost znotraj polja robotike.

Humanoidni roboti

NAO, Eva in Lili: Humanoidni roboti v izobraževalnih procesih

Tako smo za humanoidna robota NAO razvili identiteti in karakter. Razvili smo robotski osebnosti Evo in Lili. Za robotki Evo in Lili smo razvili več izobraževalnih in demonstrativnih aplikacij s katerimi seznanjamo širšo javnost o humanoidni robotiki. S predstavljanem robotke Eve in Lili ne podajamo znanja zgolj s tehničnega vidika, temveč tudi s humanističnega in umetniškega. Namen tovrstnega izobraževanja je spodbuditi širšo javnost, da razmišlja izven ustaljenih okvirjev, ko gre za uporabo robotov v naši družbi.

Kultura in percepcija robotov

Primerjava med Zahodom in Japonsko

Očaranost nad roboti je zelo različna, odvisno od družbe, kulture in njene zgodovine. Na Zahodu si ob pojmu beseda “robot” še vedno predstavljamo mehanskega terminatorja, ki mu ne gre zaupati; na Japonskem pa so roboti superjunaki in človeški prijatelji. Japonci so tako navdušeni nad roboti, da svojo deželo pogosto imenujejo “kraljestvo robotov” (roboto okoku).

Spreminjanje stanja v Sloveniji

Pojav trenda humanoidnih robotov v javnosti

Vendar sedaj lahko lahko rečemo, da se stanje v Sloveniji glede ozaveščanja in s tem sprejemanja robotov v družbo spreminja. Opažam, da se je v Sloveniji v zadnjem letu pojavil trend predstavljanja humanoidnih robotov širši javnosti.

Podcast

Pridružite se nam na našem novem podcastu o robotiki in bodite pripravljeni na navdihujoče pogovore, izjemne goste in vpogled v prihodnost, ki nam jo prinaša ta razburljiva disciplina. Veselimo se, da vas popeljemo v to neverjetno potovanje skozi svet robotike!

Poslušajte naš podcast zdaj